Materialen

Wij gebruiken voor onze meubelen diverse materialen en houtsoorten.

De meest gebruikte materialen zijn, eikenhout, vuren- sloop- steiger- of douglas hout. Hardhout soorten als eiken en douglas maar soms ook noten- of teak hout, geven uiteraard een betere kwaliteit en langere levensduur.

De hardhoutsoorten kunnen in een rustieke of doorleefde uitstraling worden bewerkt, maar ook bij de meer strakkere meubels wordt het toegepast. Realiseer ten alle tijden, het is een natuurproduct en werking van het hout is altijd nog mogelijk.

Uiteraard kopen we het hout in goede passende kwaliteit in, droog, noestvrij of rustiek, het kan allemaal.

rond irene detail blad

Luchtvochtigheid;

Een houten tafel bevat een hoeveelheid water/vocht, deze is afgestemd op een luchtvochtigheid van circa 60%.

Als deze daalt, verdampt het water uit het hout waardoor het krimpt. Als de luchtvochtigheid hoger wordt, neemt het hout weer vocht op en zet deze weer uit.

Met name in de winter daalt de temperatuur, waardoor in uw huis een lagere luchtvochtigheid ontstaat.  Deze kan dalen tot 25% en dit kan dan gevolgen hebben voor uw massief houten meubels. Zeker met een centrale verwarming of kachel in de buurt. Zorg in dit geval voor luchtbevochtiging, bijvoorbeeld door middel van een bakje water op de verwarming. Of plaats een luchtbevochtiger.

Bij een rustieke tafel kan een scheurtje juist bijdragen aan een passende uitstraling.